כיום, צאצאי הקונברסוס מתקופת האינקוויזיציה מספרד, פורטוגל, דרום אמריקה וכן במדינות אחרות עוברים תהליך עמוק של חזרה למוצאם היהודי. 'בני אנוסים' אלה תובעים את זכותם ההיסטורית לחזור לשורשים ולחיק העם היהודי.
כאשר נפתחו דלתות 'העולם החדש' לבני אנוסים אלה, מאז המאה ה-15, הייתה היבשת החדשה יעד קסום ומפתה לאנשים כארץ שבה היו הזדמנויות גדולות לשיפור רמת החיים. בנוסף, העולם החדש נתפס כסביבה ליברלית יחסית, שתקבל ותאפשר חזרה לחיים יהודיים פתוחים ומלאים, בניגוד לספרד ופורטוגל שנשלטו על ידי האינקוויזיציה.
אותם פליטים השתתפו במשך כמה דורות בהתיישבות ובפיתוח של ברזיל ומדינות אחרות, ותפסו תפקידים בכירים בכל התחומים. אף על פי כן, ידיה הארוכות של האינקוויזיציה הגיעו בסופו של דבר גם למושבות החדשות, אך עובדה זו לא מנעה מהנוצרים החדשים להמשיך ולקיים בסתר את מסורת אבותיהם. משפחות רבות שמרו על מנהגים ומסורות יהודיות נסתרות, לצד זהות יהודית חזקה. הנטל הגדול הזה עבר מדור לדור, עד היום.
כיום ישנה מגמה של קהילות יהודיות "מתעוררות" המורכבות ברובן ממתגיירים, במיוחד בדרום ומרכז אמריקה, וספציפית בקולומביה. לחלק גדול מהמתגיירים הללו יש מוצא יהודי המשתייך לתקוןפה האפלה של האינקוויזיציה. רבים גילו מחדש את שורשיהם היהודיים ואת המסורות הנסתרות שסבא וסבתא שלהם הסוו, מחשש לרדיפה, ויצאו למסע חזרה ליהדות.
בקהילות אלו, כמו בקהילות יהודיות אחרות בעולם, בית הכנסת הוא מרכז חייהם היהודיים. זהו בית תפילה, המאכלס לרוב מקווה, בית ספר ו/או כיתות, ולעיתים אף מגורים כדי לאפשר לחברים שגרים רחוק מדי ללכת ברגל כדי לשהות בו בשבת. עם זאת, רוב הקהילות הללו נפרדות מהקהילות היהודיות הקיימות ויש להן אתגרים גדולים בהקמת קהילה יהודית ממש מאפס.
שבי ישראל פועלת באמריקה הלטינית במספר מדינות כגון: מקסיקו,
גואטמלה, אל סלבדור, הונדורס, קוסטה ריקה, קובה, קולומביה, אקוודור,
פרו, ונצואלה, צ'ילה וברזיל. כיום יש מאות מהקהילות המתעוררות הללו ושבי ישראל נמצאת בקשר עם כ-50 מהן המתיישרות קו עם היהדות האורתודוקסית.
כמה מהקהילות הנפלאות שאנו עובדים איתן הן:
בית הלל בבוגוטה, קולומביה
אנטיוכיה, במדין, קולומביה,
מגן אברהם בקאלי, קולומביה
שמעיה ואבטליון בארמניה, אל סלבדור
שער השמיים בגואטמלה
האגודה היהודית באמבטו, אקוודור
בית ישראל בלימה, פרו
בית משה במקסיקו סיטי, מקסיקו
ועוד רבים…