עליית בני מנשה: ליון פנאי – שומר השבת מהודו עולה ארצה
בחורף, בשעות המוקדמות של שקיעת החמה בערב שבת, יהודים ממדינות התפוצות השומרים תורה ומצוות חייבים לסיים את העבודה לפני עמיתיהם, כדי להספיק לחזור הביתה לפני הדלקת נרות. העניין הזה רלוונטי בלי קשר למקום מגורם: אינדיאנה או הודו.
כאשר מתעורר צורך להסביר לעמית\בוס אשר לא מכיר את מצוות היהדות, מדוע ביום טוב דרושים ימים נוספים של חופשה, מתעוררת בעיה.. כתוצאה מכך, יהודים דתיים לעתים קרובות מעדיפים לפתוח עסק משלהם ולהיות עצמאיים, כדי להרגיש חופשיים לסדר את הלו"ז וימי החופשה שלהם, בלי צורך לתאם מראש עם הבוס.
זו, בעצם, הייתה הסיבה למוטיבציה של ליון פנאי, כשפתח בית דפוס ומשרד לעיצוב טקסטיל במיזורם, הודו.
"בהחלט היה קשה מאוד לקבל ימי חופשה לכבוד יום טוב", – סיפר פנאי ל'שבי ישראל'. – בסופו של דבר עזבתי את החברה בה עבדתי וחיפשתי משהו אחר".
אך אותה הבעיה צצה שוב, כשעבד בתור מזכיר בארגון התנדבות מקומי.
"הייתי צריך לקבוע את כל הפגישות באופן שלא תתקיימנה בשבת או יום טוב. אף על פי העובדה שעמיתיי לעבודה ניסו להבין אותי, המצב גרם הרבה שאלות בלתי רצויות. אז הבנתי שהפתרון הטוב ביותר ליהודי דתי בהודו זה לפתוח את עסק עצמאי."
פנאי ידע שרק בארץ ישראל יוכל להיות רגוע בנוגע ליום מנוחה בשבת. כמו כן, שארגון 'שבי ישראל' עוזר לבני מנשה לעלות לארץ.
ההמתנה הייתה ארוכה. כמעט 15 שנים מחכים פנאי ובני משפחתו לעלות לארץ. וכשהודענו לו כי ב"ה עכשיו הוא נמצא מתאים, ויכלל ברשימת המועמדים הבאה לגל העליה, לא ניתן לתאר את אושרו.
ליון פנאי, בן 50, למד מדעי המדינה ועיצוב גרפי במכללה. אשתו, שתעלה ביחד אתו, הינה ספרית במקצועה. יש לו גם אח ואחות צעירים יותר, שבינתיים לא מתוכננים לעלות.
פנאי השתתף בפעילות 'שבי ישראל' במיזורם ולימד עברית ויהדות. תמיד היה לו חשוב ללמוד יותר על השורשים היהודיים שלו.
מכיון שפנאי הפך ליותר דתי, בני הקהילה, כמו גם גורמים חיצוניים נוספים, פנו אליו עם שאלות בענייני יהדות והלכה. בכל הזדמנות שנקרתה בדרכו, אסף ליון פנאי ספרים בנושא יהדות, למד ולימד.
פעם אחת תורם מאוסטרליה שלח לו 5 ספרים מסדרת "The Midrash Says", פעם נוספת יו"ר 'שבי ישראל', מיכאל פרוינד, מסר לפנאי את הספר "Inside Purim". פנאי מספר שהשתמש בספרים האלה כדי ללמד את בני הקהילה ולענות על שאלות בסיסיות. הוא גם חפש ומצא מידע באתרי יהדות, כמו JewsforJudaism.org, שהפך לישיבה הווירטואלית עבורו.
בשנת 2009 פנאי נבחר להשתתפות בתוכנית המלגות של נחום גולדמן, 'סטאג' למנהיגות יהודית' שבשנים האחרונות מתקיים בכנרת. פנאי קבל סיוע כספי מ'שבי ישראל'.
לפי דעתו של פנאי, עליה היא גם חובה וגם מצווה, להיות נושאי הלפיד לכל האנושות ולשמור תורה ומצוות. הוא שמח מאוד שסוף כל סוף הוא עולה לארץ בקרוב; עם זאת, יש מקום גם לעצב: בני משפחה רבים בינתיים נשארים בהודו.
פנאי מוכן לכל, וברוח אופטימית אומר: "אני מוכן לכל דבר, וכמובן עושה מאמצים רבים ללמוד קודם על המציאות החדשה שאכנס לתוכה. זה מרגש מאוד! אני לא מפחד מקשיים בארץ ישראל". וממשיך: "התגברתי על אתגרים רבים בחיי. כתוצאה מכך התחזקתי באמונה, והכי חשוב להיות חזק בעת ההמתנה לרגע המתאים – זה השיעור החשוב ביותר שלמדתי".
"חוכמה, השראה וידע הם ההזדמנויות הגדולות ביותר שהקדוש ברוך הוא העניק לי, ואשתמש בהם כמובן על הצד הטוב ביותר כדי לדאוג לי ולמשפחתי להסתגל לחיים החדשים בארץ".
ליון פנאי עומד לפני האתגר המשמעותי ביותר בחייו. אין לנו ספק שהוא יצליח שיזכה להגשים את חלומו לשמור שבת בארץ הקודש..
אז נאמר אמן וברוך הבא לעוד עולה חדש מקהילת בני מנשה.!!